Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2010 16:11 - Топло - до 20 ноември, ски - след 15 декември
Автор: michaillazarov Категория: Политика   
Прочетен: 519 Коментари: 0 Гласове:
0



 Приятното есенно време с температури по-високи от обичайните за сезона ще се задържи до 20 ноември, според прохбозите на НИМХ-БАН.
В някои части на страната, където се появи южен вятър, градусите може да достигнат и до 25. След тази дата обаче се очакват повече промени във времето и по-резки изменения на температурите, застудявания и валежи, обясни пред журналисти Иван Цоневски, метеоролог от института.
Всъщност, според него температурите от последните дни са близки до рекордните за тази част на годината, но не са необичайни.
Те се дължат на установения преобладаващ пренос на въздушни маси над континента.
От запад се пренасят топли въздушни маси над Южна Европа и слабите ветрове на Балканите оставят за по-дълго топлия въздух, който определя топлото и слънчево време у нас, поясни метеорологът.

Скиорите да очакват подходящи условия за ски в средата на декември
Синоптикът се надява от 20 ноември до 10 декември да падне достатъчно количество сняг, така че "белите" спортове да се практикуват спокойно от 15 декември нататък.
Предвижданията на НИМХ са за по-студена зима от миналогодишната, заяви Цоневски в отговор на журналистически въпрос.

"Миналата година зимата беше нормална, дори малко по-топла, а очакванията за тази са за нормална и по-студена зима.

Това означава, че през януари могат да се очакват студени периоди с температури около и под минус 20 градуса в някои части на страната", поясни Цоневски.

В коментар на прогнозите на свои колеги, той добави, че минус 30 градуса не са нещо изключително за нашия климат.

Синоптикът даде за пример достигнатата в Севлиево преди няколко години температура от под минус 30 градуса, както и миналогодишни студени дни с температури между минус 25 и минус 20 градуса.

Най-ниската температура, достигната у нас, е в Трън през 1947 г. - минус 38 градуса, припомни Цоневски. Метеорологът обаче не се ангажира с прогноза

дали е възможно подобряването на рекорда през тази зима

Месечните прогнози на НИМХ-БАН стават все по-точни, усилията и на института, и на международната научна общност са насочени към подобряването им, отбеляза още Цоневски.

Според него влизането ни в Европейския център за средносрочни прогнози за времето е огромна стъпка в тази посока.

Икономическите загуби вследствие на неблагоприятни метеорологични явления са нараснали с 50 пъти, а загубите на човешки живот с 10 пъти, съобщи генералният секретар на Световната метеорологична асоциация Мишел Жеро.

90 на сто от всички бедствия, за които има ранно предупреждение, са метеорологични и хидрологични явления - наводнения, суша, бури, лавини и др. През последния половин век те са зачестили между 10 и 20 пъти.

Според Жеро метеорологията е област, в която всички държави зависят една от друга и взаимодействието е много важно, и затова

всяко наблюдение трябва да достига до другите страни в рамките на три часа

По думите му инвестициите в областта на метеорологията имат изключително бърза възвращаемост - между четири и десет пъти.

В института на БАН разполагат със системи за ранно предупреждения за опасни хидро-метеорологични явления като наводнения, разпознаване на опасни явления в басейна на Черно море в случаи на ядрени аварии и др.


 



Тагове:   ски,   ноември,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: michaillazarov
Категория: Политика
Прочетен: 168087
Постинги: 214
Коментари: 42
Гласове: 109
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930