Китайската кухня широко се смята за една от най-богатите и разнообразни кухни и наследства в света. Тя произлиза от различни райони на Китай и е разпространена широко в много други части на света – от Източна Азия до Северна Америка, Австралазия и Европа.
Едно ястие в китайската култура обикновено се разглежда като съставено от две или повече основни съставки: въглехидратен източник на нишесте, наричан 主食 на китайски език, (zhǔshн , букв. „основна храна“) – обикновено ориз, фиде или мантау (кръгли хлебчета, приготвени на пара) и придружаващи ястия от зеленчуци, месо, риба или други елементи, наричани 菜 (cаi, букв. „зеленчук“) в китайския език. Тази културна концептуализация донякъде е в контраст с кухните на Северна Европа и САЩ, където месото или животинските белтъчини обикновено се смятат за основно ястие, и, както е в повечето средиземноморски кухни, се базират обикновено на житни съставки като макаронени изделия или кускус.
Примерни рецепти:
Къри кюфтенца с жасминов ориз Необходими Съставки
- кайма - 500 г
- лук - 1 глава
- чесън - 5 - 6 скилидки
- люти чушки - 1 бр.
- домати - 2 бр. от консерва
- къри паста - 1 с.л.
- джинджифил
- индийско орехче
- черен пипер
- сол
- ориз - 1 ч.ч. жасминов
- вода - 2 ч.ч.
Начин на приготвяне
Овкусете каймата и от нея оформете малки кюфтенца. Оваляйте ги в брашно и изпържете в малко загрято олио. Извадете ги в чиния.
В същия тиган добавете олио и изпържете лука и чесъна. Към тях добавете доматите, лютата чушка, кърито и върнете кюфтенцата в тигана.
Прибавете подправките и оставете ястието да покъкри десетина минути. През това време сварете ориза за около 15 минути.
Сервирайте кюфтенцата върху ориза и поръсете с магданоз или кориандър.
- ориз - 1 ч.ч.
- яйца - 4 бр.
- моркови - 1 бр.
- лук - 1 малка глава
- чушка - 1 бр.
- царевица - 150 г от консерва
- грах - 150 г от консерва
- соев сос - 4 - 5 с.л.
- сол
- черен пипер
Начин на приготвяне
Оризът се измива и се изсипва в малка тенджерка. Долива се вода колкото да покрие ориза. След това се слага на котлона да заври. След като заври оризът се засичат 5-7 минути и се сваля от котлона.
През това време в дълбок тиган се пържат яйцата, като се раздробяват на малки парчета. Яйцата се подправят със сол и черен пипер. Когато яйцата са готови се пресипват в друга купа. Чушката, лукът и морковът се нарязват на малки кубчета.
В същия тиган се запържват морковът, лукът и чушката, докато омекнат. Зеленчуците се подправят със сол. Добавят се царевицата и грахът. Разбърква се. Оризът се измива със студена вода и се отцежда.
Chinese Cooking VS. Western Cooking -
https://www.youtube.com/watch?v=iZc5ZhqMfAc