Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2010 15:34 - Тръгва подписка срещу мобилните антени. Община Пловдив се опитва да влияе на съда,твърдят мобилни оператори
Автор: michaillazarov Категория: Политика   
Прочетен: 933 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 17.11.2010 15:35


  Стартирането на подписка за законодателни промени, регламентиращи поставянето на антени на мобилни оператори обсъди днес специална комисия от общински съветници. Тя беше съзаддена след като местния парламент забрани базови станции на 300 метра от лечебни и детски заведения.

Не са изключени и протести пред Министерския съвет и парламента с искане за промени в законите, регламентиращи поставянето на устройствата, каза председателя на комисията Илко Илиев. Формата на подписката и протестите трябва да са юридически издържани за да имат стойност, а не да се разчита само на добрата воля на депутатите, каза независимияя общински съветник Дани Каназирева. Окончателния варианат на подписката ще е ясен до седмица. Сегашната нормативна уредба е остаряла, наредбата, регламентираща излъчвателите е от 1991 година, казаха от комисията. Преди няколко месеца председателя на Общинския съвет и на комисята Илко Илиев в писмо до пловдивските депутати ги призова да внесат промени в законите и ги покани на среща по казуса, според него до сега никой не се е отзовал.


Трите мобилни оператора в България – Мобилтел ЕАД, Космо България Мобайл ЕАД (GLOBUL) и VIVACOM изразяват своето безпокойство от действията на определени служители на Община Пловдив, които се опитват да създадат напрежение по темата за базовите станции на мобилните оператори чрез публични акции и предизборно говорене. Това се казва в разпространено днес становище на трите оператора.

Те са категорични, че всички техни съоръжения както в Пловдив, така и в цялата страна се изграждат и експлоатират съгласно действащите закони и нормативи, не застрашават здравето на гражданите и са под постоянния контрол на упълномощените държавни институции.

След като Пловдивският административен съд отхвърли като незаконосъобразни заповедите на пловдивския кмет Славчо Атанасов за демонтиране на законно изградени съоръжения на операторите в града, заместник-кметът на града Александър Долев многократно направи изявления, в които недвусмислено определи базовите станции на операторите като вредни и незаконни, припомнят мобилните оператори.

Според тях целта на тези изказвания е да се заблудят жителите на Пловдив с неверни твърдения за законността на съоръженията и спазването на наредбите от страна на операторите, както и да провокират неоснователно безпокойство за безопасността на базовите станции.

Към момента, магистратите са се произнесли по жалбите на GLOBUL и VIVACOM, като и в двата случая заповедта на пловдивския кмет бе отменена. Предстои съдебно заседание по жалбата на Мобилтел. Мобилните оператори са обезпокоени от опитите на общината чрез публичен натиск да повлияе на съда за решенията по делата. Освен това, с някои свои твърдения представители на местната управа оспорват легитимността на съда, като публично подлагат под съмнение неговите решения, се казва в разпространеното днес станивище.

Мобилтел, GLOBUL и VIVACOM заявяват, че са готови да поемат разходите по калибрирането на измервателната апаратура на РИОКОЗ-Пловдив, която се използва при контрола на електромагнитните излъчвания и нямат опасения от резултатите от подобни измервания.

Мобилните оператори нееднократно каниха Община Пловдив на срещи, на които да бъде обсъдена темата с базовите станции. Досега Община Пловдив не е отговорила на тези покани. Въпреки това, мобилните оператори са готови за диалог с представители на общината, се казва още в становището.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: michaillazarov
Категория: Политика
Прочетен: 168369
Постинги: 214
Коментари: 42
Гласове: 109
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930